Çocukların eğitiminde Maker yaklaşımı neden önemli
- Ongun Tan
- Jun 28, 2015
- 1 min read

Maker Hareketi, belki de şimdiye kadar gelmiş geçmiş en büyük sosyal hareket olma yolunda gidiyor. Bir anda kitlelerin üretime geçmesi ile oluşturulacak değer tahminlerin çok üzerinde olabilir. Yeni endüstriyel devrim olarak tanımlansa da aslında sadece endüstriyel kısmının değil paylaşım içinde ve açık olarak büyümesi, ezber bilgi yerine deneyip yanılan bireylerin bu deneyimlerden ders alarak öğrenmesi, hareketi sürdürülebilir kılıyor.
Bu noktada çocukların eğitimi üzerindeki etkisi tartşılmaz derecede olumlu. Burada sosyal anlamda hem toplum, hem birbirleri ile etkileşimli olarak yaptıkları üretim ve öğrenim toplumsal farkındalığı, sosyal sorumluluk açısından iş yapabilme yeteneğini(ki bu liderlik için en önemli etmenlerden biridir) geliştirmekte. Çocuk yaşlarda üretime geçmek, "birşeyler" başarmak(ki bu herhangi bir şey olabilir) çocuğa sağlam temelli bir özfarkındalık kazandırıyor. Bu özfarkındalık, hem eğitimi boyunca, hem de ileriki yaşamında alacakları kararları sağlıklı verebilmesi için kritik.
Çocukların hem yetişkinlerle, hem kendi yaşıtları ile beraber deneyimledikleri akran eğitimi, beraber iş yapma yeteneklerini de geliştiriyor. Bu kişiler arası beceriler, kazandığı özfarkındalık ile hem bireysel olarak, hem de ekip olma, ekip olarak üretebilmelerini sağlıyor. Her iki yetenek de gelecek hayatında ister kendi startup'ını kursun, ister kurumsal bir firmada çalışsın; çocuk için oldukça önemli iki parametre olarak karşımıza çıkıyor.
Giriş bariyerinin oldukça zayıf olduğu, Amerika'daki garajlardan gelen inovasyon haberlerinin Türkiye'den de gelmesini sağlayacak olan maker hareketi, çocuklar için sürdürülebilir ve es geçilemeyecek kadar önemli bir eğitim kolu olmalıdır.
댓글